De meeste sensoren schakelen naar massa. Tussen de centrale aansluitpen en massa meet je als het goed is nu geen weerstand. Als je de sensor in een pan met kokend water hangt, zou de weerstand nul moeten worden.

De bedrading kun je testen door de schakeldraad los te nemen van de sensor, en tegen de massa te houden. Je alarm moet dan afgaan.

 

Sensor doormeten.

Met een multimeter kan je ook een sensor doormeten als je de multimeter op weerstand zet.
Ik heb een sensor die contact maakt bij een bepaalde temperatuur, er gaat op het dashboard een lampje branden en een geluidssignaal word er afgeven als het contact in de sensor word gemaakt.
De testopstelling op foto1 laat zien wanneer de sensor geen contact maakt, multimeter geeft 1 aan. Op foto 2 geeft de multimeter een weerstand van 0 aan en maakt dus contact. Het contact bij deze sensor wordt gemaakt bij een temperatuur van 85 graden.

 

              

 

Koelwatersensor controleren met een multimeter. (voor temperatuurmeter)

 

De koelwatersensor kan je controleren met een multimeter als deze op de stand 2K staat.

Door de sensor in een pan te hangen kan je de verschillende weerstanden meten met de bijbehorende temperaturen. Let wel op, de waardes die ik heb gemeten kunnen verschillen per merk sensor maar het gaat erom dat de weerstand afneemt naarmate het water warmer wordt.

De zwarte kabel gaat aan het huis van de sensor en de rode kabel gaat aan het lipje van de sensor waar normaal gesproken de vaak gele draad zit die naar het dashboard gaat.

 

Zet bij het testen de multimeter op 2K Ω om de sensor te testen en neem een vleesthermometer om de waardes enigszins te vergelijken met die in de onderstaande tabel.

 

0.484 kΩ bij 20 graden.

 

0.029 kΩ bij 95 graden

 

Tabel.

0.484 kΩ bij 20 graden

0.304 kΩ bij 30 graden

0.209 kΩ bij 40 graden

0.149 kΩ bij 50 graden

0.104 kΩ bij 60 graden

0.079 kΩ bij 70 graden

0.072 kΩ bij 80 graden

0.040 kΩ bij 90 graden

0.029 kΩ bij 95 graden

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe tips, artikelen of geplaatste beschrijvingen over hoe u een klus kunt uitvoeren! Dan kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden
© 2017 - 2024 dedieseldokter.nl | sitemap | rss