Het vervangen van het vetkoord van de schroefas is geen lastige klus en zal ik stapsgewijs hieronder beschrijven.

Als het vetkoord moet worden vervangen maar de boot nog in het water ligt is dit geen probleem. In een pakkinghouder zit meestal 3 stukjes vetkoord, als je er 2 vervangt en de laatste laat zitten zal er nauwelijks water in de boot komen bij het vervangen van twee strengetjes vetkoord.

 

Stap 1.
Draai de twee moeren geheel los (soms wordt er een contramoer gebruikt die dan natuurlijk eerst los moet).


Stap 2.
Schuif de flens naar je toe zodat de schroefas vrijkomt.


Stap 3.
Haal het oude vetkoord eruit, als de boot nog in het water ligt dan niet meer dan 2 zodat het water niet naar binnen komt.


Stap 4.
Leg om de schroefas het eerste stukje vetkoord en snij het op de as schuin af zodat de ring mooi sluit. Schuif de ring nu tussen de opening om de as. Als het niet goed past, even pletten met een hamer op een houten plankje. Met een klein schroevendraaiertje het koordje erin drukken.


Stap 5.
Schuif met de hand de flens erin om het koord zover mogelijk naar achteren te drukken.


Stap 6.
Plaats daarna een tweede ring, met de opening verspringend van de eerste. Als het lukt maximaal drie ringen plaatsen. Zorg wel dat de flens nog voldoende erin kan schuiven (minimaal 5 mm).

Vetkoord doorsnijden.

 

Stap 7.
Draai daarna de moeren links en rechts gelijk aan, zodanig dat de schroefas met de hand nog makkelijk te draaien is (ik gebruik hierbij altijd een schuifmaat).


Stap 8.
Breng met de vetspuit of vetpot het vet aan. Het mag er iets uitkomen.


Stap 9.
Na 10 minuten varen de motor stoppen en de moeren nog iets aandraaien. Zal niet meer dan een slag zijn, daarna opnieuw vet erop en het moet er weer een maand tegenaan kunnen.


Stap 10.
Na een maand opnieuw iets aandraaien. Je ziet het als er wat meer waterdruppels loskomen.

Na iedere vaartocht drie slagen met de vetspuit is meer dan voldoende en gebruik vet dat op lithium-zeep basis is en kan je kopen in de webwinkel van deze site.
Vetkoord kan je kopen in de webwinkel van deze site.

Het onderstaande tabel is oa voor Vetus pakkingdrukkers. Maten kunnen afwijken.

Dikte vetkoord:

schroefas in mm

vetkoord in mm

 

25

5

 

30

6

 

35

8

 

40

10

 

45

11

 

50

12,5

 

 

Pakking drukker.

 

Waar moet je op letten.
De meest gemaakte fout met vetkoord afdichting is het te vast aandraaien. Daardoor loopt het vetkoord warm en gaat de afdichting juist meer lekken. Zo min mogelijk vastzetten en vooral niet zo vast dat de as zwaar rondgaat. Vetkoordafdichting lekt altijd wel iets.

Naast de bovenstaande pakkingdrukdrukker heb je ook nog de zwevend binnenlager, dit zit met een rubberen mof vast aan de schroefas koker.

 

Pakkingdrukker met rubber mof / zwevend binnenlager.

Bij dit soort systemen is het van belang dat er RVS slangklemmen worden gebruikt om de rubberen mof te klemmen op de schroefaskokker en de pakkingdrukker.
De rubberen mof heeft niet het eeuwige leven en dient preventief te vervangen te worden en daarbij altijd nieuwe slangklemmen te gebruiken. Rubberen mof kunt u terug vinden de webwinkel van deze site.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe tips, artikelen of geplaatste beschrijvingen over hoe u een klus kunt uitvoeren! Dan kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden
© 2017 - 2024 dedieseldokter.nl | sitemap | rss